Bild header.

Upptäckarglädje

-leka och lära naturvetenskap och teknik

Områden att utforska:

Meny Kemi

Fakta

Experiment

Recept och blandningar

Tips och inspiration

Undersök kemi i köket

Magisk deg, fast eller flytande?

Du behöver: Maizenamjöl, vatten

Undersökning: Blanda en knapp deciliter Maizenamjöl med lite ljummet vatten och rör ihop det tills ni får en jämn och slät smet. Om ni försöker röra fort så märker ni att degen säger ifrån, men om man rör sakta går det fint. Prova att röra med fingret, forma eller slå på degen med skeden, vad händer?

Gelebjörn i vatten

Du behöver: Två gelébjörnar, ett glas med vatten

Undersökning: Lägg en gelébjörn i ett glas med vatten. Vänta några timmar och se vad som händer. Jämför med en vanlig gelébjörn.

Färgad mjölk

Du behöver: Mattallrik, mjölk (helst fet), karamellfärg, diskmedel

Undersökning: Häll cirka 1 cm mjölk i tallriken, låt gärna mjölken bli rumsvarm. Sprid ut droppar av karamellfärg (helst två olika färger) i mjölken längs tallrikens kanter. Droppa diskmedel i tallrikens mitt och följ vad som händer.

Skapa kyla

Du behöver: Zip-påse, tesked, citronsyra, bakpulver, pipett, vatten

Undersökning: ägg en tesked citronsyra och en tesked bakpulver i vardera hörn av påsen. Fyll en pipett med vatten och lägg försiktigt i plastpåsen utan att något vatten rinner ut. Släta till påsen så luften försvinner och stäng. Kläm ut vattnet och blanda med pulvrena. Hur känns det?

Sockerkristaller

Du behöver: Plastglas, varmt vatten, socker, penna, bomullstråd, gem

Undersökning: Blanda i socker tills inget mer löser sig. Häll över lösningen i ett annat glas så inget av det olösta sockret följer med. Häng upp gemet med hjälp av tråden och pennan i lösningen. Observera under cirka en veckas tid vad som händer på gemet.

Skala ägg med ättika

Du behöver: Ägg, glas med ättika

Undersökning: Lägg ägget i ättikspriten. Låt det stå över natten, vad händer?