Undersök kemi i köket
Magisk deg, fast eller flytande?
Du behöver: Maizenamjöl, vatten
Undersökning: Blanda en knapp deciliter Maizenamjöl med lite ljummet vatten och rör ihop det tills ni får en jämn och slät smet. Om ni försöker röra fort så märker ni att degen säger ifrån, men om man rör sakta går det fint. Prova att röra med fingret, forma eller slå på degen med skeden, vad händer?
Gelebjörn i vatten
Du behöver: Två gelébjörnar, ett glas med vatten
Undersökning: Lägg en gelébjörn i ett glas med vatten. Vänta några timmar och se vad som händer. Jämför med en vanlig gelébjörn.
Färgad mjölk
Du behöver: Mattallrik, mjölk (helst fet), karamellfärg, diskmedel
Undersökning: Häll cirka 1 cm mjölk i tallriken, låt gärna mjölken bli rumsvarm. Sprid ut droppar av karamellfärg (helst två olika färger) i mjölken längs tallrikens kanter. Droppa diskmedel i tallrikens mitt och följ vad som händer.
Skapa kyla
Du behöver: Zip-påse, tesked, citronsyra, bakpulver, pipett, vatten
Undersökning: ägg en tesked citronsyra och en tesked bakpulver i vardera hörn av påsen. Fyll en pipett med vatten och lägg försiktigt i plastpåsen utan att något vatten rinner ut. Släta till påsen så luften försvinner och stäng. Kläm ut vattnet och blanda med pulvrena. Hur känns det?
Sockerkristaller
Du behöver: Plastglas, varmt vatten, socker, penna, bomullstråd, gem
Undersökning: Blanda i socker tills inget mer löser sig. Häll över lösningen i ett annat glas så inget av det olösta sockret följer med. Häng upp gemet med hjälp av tråden och pennan i lösningen. Observera under cirka en veckas tid vad som händer på gemet.
Skala ägg med ättika
Du behöver: Ägg, glas med ättika
Undersökning: Lägg ägget i ättikspriten. Låt det stå över natten, vad händer?