FantasiPlattan

Appar

Det finns ett enormt utbud av appar och det är inte lätt att hitta bra och genomtänkta appar. Många skiljer mellan spelappar och öppna appar. Spelappar har ofta ett förutbestämt mål där spelet sedan tar slut. På fantasiplattan används öppna appar som kan användas mer fritt utan krav på resultat.

Det är också bra att se till så appar som ska användas av barn inte innehåller reklam samt är tydliga och enkla att förstå sig på. Många bra appar kostar då några kronor. Att göra efterforskningar kring hur appen fungerar och kan användas är klokt.

På nätet finns resurser till hjälp, bland annat:

Ska apparna användas i förskolan eller skolan är det viktigt att fundera i ytterligare några steg:

Pedagogiskt exempel

Det är skillnad på hur plattan används i förskolan och i hemmet. I förskolan bör alla appar som används ha analyserats utifrån hur de kan bidra till den pedagogiska verksamheten. På så sätt kan man hitta ett utbud av appar som är mångsidigt och kompletterande och då klarar man sig ofta bra med ett fåtal appar.

Book Creator är en app som är populär i förskolan. I appen kan man göra egna böcker och serier. Användaren kan rita, skriva, spela in ljud och lägga in bilder och filmer. Det är användaren som skapar och är producent. Innehållet kan varieras och anpassas efter användarens intresse, eller förskolans verksamhet. På så sätt är appen mångsidig och hållbar i ett längre perspektiv. Det är också möjligt att spara sina alster på en mängd olika sätt, som en pdf, film eller e-bok. Appen innehåller ingen reklam, kostar några kronor och är användbar i många sammanhang.